ثبت تعاونی در ایران
ثبت تعاونی همواره یکی از سیاستهای توسعهای و اقتصادی در جوامع مختلف بوده و از اهمیت ویژهای برخوردار است؛ چراکه با تکیه بر اصول همکاری، عدالت و مشارکت اعضا، فرصتهای اقتصادی و اجتماعی خوبی را به افراد ارائه میدهد. به دلیل اهمیت موضوع ما در این مقاله، به بررسی مفهوم شرکتهای تعاونی و مراحل ثبت آنها میپردازیم و در ادامه درباره مزایا و معایب ثبت این تعاونیها در ایران صحبت خواهیم کرد.
شرکت تعاونی چیست و چه ارکانی باید داشته باشد؟
شرکت تعاونی نهادی است که بهمنظور تعامل و همکاری اقتصادی بین افراد یا کسبوکارها تشکیل میشود و اعضای آن برای دستیابی به اهداف مشترک مالی یا اقتصادی با یکدیگر همکاری میکنند.
این اهداف ممکن است شامل ساخت و تولید، خرید و فروش محصولات، ارائه خدمات مالیاتی، صرفهجویی در هزینهها یا بهبود شرایط اقتصادی اعضا باشد که قیمت ثبت تعاونی برای پیشبرد هر یک از این اهداف متفاوت خواهد بود.
ارکان اصلی یک شرکت تعاونی عبارتاند از:
یکی از مراحل مهم قبل از ثبت تعاونی، انتخاب نام مناسب است. نام تعاونی باید متمایز و قابل شناسایی باشد. همچنین، باید به موارد زیر توجه کرد:
۱.اعضا شرکت
اعضای شرکت افراد یا کسبوکارهایی هستند که تصمیم به تشکیل تعاونی گرفتهاند تا از خدمات و مزایای آن بهرهمند شوند.
۲.مجمع عمومی شرکت
در مجمع عمومی، اعضا بهمنظور تصمیمگیری در مورد مسائل مهم مربوط به شرکت تجمع میکنند. این مجمع عمومی تصمیمگیریهای اصلی مانند انتخاب مدیران و تصویب موارد مالی و عملکرد شرکت تعاونی را انجام میدهد.
۳.مدیریت شرکت
مدیران شرکت مسئولیت اجرای تصمیمهای مجمع عمومی و راهبردهای روزمره شرکت را بر عهده دارند و بهعنوان مدیرعامل یا مدیر اجرایی شناخته میشوند.
۴.سرمایه شرکت
شرکت تعاونی برای اجرای فعالیتهای خود نیاز به منابع مالی دارد. اعضا معمولا هزینه ثبت تعاونی و سایر هزینهها را تقبل کرده و بهعنوام سهامدار معرفی میشوند. همچنین میتوانند از منابع مالی دیگری نیز برای حمایت از مجموعه خود استفاده کنند.
۵.قوانین و مقررات شرکت
شرکتهای تعاونی باید طبق قوانین و مقررات مربوط به کشور عمل کنند که این مقررات توسط دولت یا سازمانهای نظارتی تعیین میشوند.
با کمک این ارکان، شرکتهای تعاونی بهمنظور تحقق اهداف اقتصادی و اجتماعی خود در حوزههای مختلف فعالیت میکنند.
انواع شرکت تعاونی در ایران
ثبت هر شرکت تعاونی به تفکیک نوع فعالیت و هدف ایجاد آن، انجام میشود. در زیر، به انواع اصلی شرکتهای تعاونی اشاره شده است:
۱.شرکت تعاونی تولید محصولات صنعتی و کشاورزی
اساسنامه تعاونی یک سند حقوقی است که باید در هیئت مدیره تعاونی ارائه شود و تصویب گردد. این اساسنامه باید شامل اطلاعاتی مانند هدف تعاونی، اهداف اصلی، حقوق و وظایف اعضا، نحوه تصمیمگیری و مدیریت، سهام و تقسیم سود و موارد دیگر باشد. پس از تصویب اساسنامه، میتوانید به مراحل بعدی اقدام کنید.
۲.شرکت تعاونی توزیع و فروش محصولات:
در این نوع شرکتها، اعضا با همکاری هم عملیات توزیع و فروش فرآوردههای تولیدشده را انجام میدهند.
۳.شرکت تعاونی وام و اعتبار
این شرکتها بهمنظور ارائه خدمات مالی مانند وامدهی به اعضا تشکیل میشوند. اعضای آن میتوانند از این تعاونی بهمنظور تأمین منابع مالی برای کسبوکارهای خود یا نیازهای شخصیشان استفاده کنند.
۴.شرکت تعاونی ساختمان مسکن
در این نوع شرکتها، اعضا بهمنظور ایجاد و مدیریت مسکن مشترک یا پروژههای ساختمانی مشترک با هم همکاری میکنند. این تعاونیها معمولا برای ارائه مسکن با قیمت معقول و با کیفیت تشکیل میشوند.
۵.شرکت تعاونی مصرف
این نوع شرکتها برای تأمین کالا و خدمات به اعضای خود تشکیل میشوند.
۶.شرکت تعاونی بیمه محصولات و حیوانات
در این نوع شرکتها به کشاورزان یا دامداریها امکان میدهند تا برای محصولات یا حیوانات خود بیمه بگیرند تا درصورت بروز حادثه، خساراتها جبران شود.
۸.شرکت تعاونی نمایندگی موسسات تولیدی
در این نوع شرکتها، اعضا بهعنوان نماینده و بازاریاب، به توزیع و بازاریابی محصول کارخانهها و تولیدکنندگان مشغول میشوند.
ثبت برند و راهاندازی هر یک از این انواع شرکتهای تعاونی بهمنظور تأمین نیازهای مشترک اعضا بود و باید از اصول تعاون، شفافیت مالی و قوانین همکاری تبعیت کند
مراحل ثبت شرکت تعاونی در ایران
مراحل ثبت تعاونی در ایران ممکن است براساس نوع تعاونی و مقررات اجرایی آنها، اختلافات جزئی داشته باشند. اما در کل، مراحل عمومی آن بهشکل زیر است.
افراد واجد شرایط عضویت در تعاونی باید یک مجمع موسس تشکیل دهند که این مجمع باید حداقل ۷ نفر عضو داشته باشد و ۳ نفر از آنها را بهعنوان هیات موسس انتخاب کنند. همچنین، یک نماینده تامالاختیار از میان هیات موسس برای ارائه مدارک به اداره کل تعاون منصوب میشود.
هیات موسس موظف است اساسنامه شرکت تعاونی را طبق قوانین و مقررات تدوین کند. اساسنامه باید مشمول مفاد قانونی باشد و کلیات طرح پیشنهادی تعاونی را دربرگیرد.
سپس این هیات با تقدیم تقاضانامه کتبی به اداره کل تعاون درخواست ثبت شرکت تعاونی و اخذ کد اقتصادی را ارائه میدهد. درمرحله بعدی باید سرمایه اولیه تعاونی پرداخت شود. میزان این سرمایه براساس قوانین و مقررات تعیین میشود.
پساز دریافت موافقت اولیه از اداره کل تعاون، اولین جلسه مجمع عمومی تعاونی، با حضور اعضا برگزار میشود. در این جلسه، اساسنامه تعاونی تصویب شده و هیات مدیره و سایر مسائل مرتبط با تعاونی مورد بحث و تصمیمگیری قرار میگیرد.
پساز تصویب اساسنامه توسط مجمع عمومی، مراحل نهایی ثبت انجام شده و گواهی ثبت شرکت تعاونی صادر میشود. تعاونی باید در اداره امور مالیاتی نیز پرونده تشکیل داده و مسائل مالیاتی مربوط به شرکت را انجام دهد.
پساز ثبت شرکت، هیات مدیره تعاونی انتخاب میشود و سایر وظایف مجمع عمومی مانند تعیین مدیر عامل و بازرسان صورت میگیرد. شایان ذکر است برای انجام تمامی این امور میتوان از شرکتهایی که در زمینه ثبت تعاونی فوری فعالیت دارند مشورت گرفت.
مزایا و معایب ثبت تعاونی در ایران
ثبت شرکت تعاونی در ایران مزایا و معایب خاص خود را دارد که ادامه به آنها خواهیم پرداخت:
مزایا ثبت تعاونی
تعاونیها براساس اصول مشارکت و همکاری تشکیل میشوند و اعضای آن با همکاری در تولید، توزیع و مصرف محصولات و خدمات، به بهرهوری اقتصادی و اجتماعی بالایی دست مییابند.
تعاونیها از طریق جمعآوری سرمایه از اعضا، منابع مالی خود را تقویت میکنند. این منابع میتوانند برای ایجاد کسبوکار، توسعه منابع انسانی و تأمین نیازهای اعضا مورد استفاده قرار گیرند.
تعاونیها اعضا را بهعنوان سهامداران در مدیریت کسبوکار خود دخیل میکنند و اعضا براساس تعداد سهم خود حق رأی در تصمیمگیریهای تعاونی را دارند. این انصاف در توزیع سود و مزایای شرکت، باعث افزایش اشتیاق به همکاری بیشتر و پیشرفت شرکت میشود.
ازطرف دیگر با تجمیع منابع و داراییها، تعاونیها میتوانند ریسکهای مربوط به ورشگستگی و کمبود نیروی انسانی دلسوز در کسبوکار را کاهش دهند و سود و زیان، بین اعضا تقسیم شود.
همچنین تعاونیها در تأمین نیازهای اجتماعی اعضا نقش اساسی ایفا میکنند. بهعنوان مثال، تعاونیهای مسکن در تأمین خانههای مقرونبهصرفه برای اعضا کمک شایانی میکنند.
معایب ثبت تعاونی
مدیریت تعاونیها ممکن است کمی پیچیده باشد؛ چراکه تصمیمگیریها باید بهصورت دموکراتیک انجام شود که این امر ممکن است به تأخیر در اجرای تصمیمات منجر شود.
تعاونیها اغلب تحت قوانین و مقررات سختگیرانهای ازسمت دولت مواجه میشوند که این ممکن است موجب محدودیتهایی را در عملکرد و تصمیمگیریهای تعاونی ایجاد کند.
جمعبندی
ثبت تعاونی یکی از فرآیند اولیه در ایجاد و توسعه نهادهای اقتصادی و اجتماعی است که با ایجاد مکانیسمهای مشارکتی بر مبنای اصول تعاون و همکاری، برای اعضای خود امکان ایجاد کسبوکار، ارتقاء سطح درآمد و بهبود شرایط زندگی را فراهم میکنند.
همچنین برای ثبت برند میتوانید صفحه مربوطه را بخوانید.برای اطلاعات بیشتر میتوانید مشاوره رایگان در واتساپ بگیرید.