وجه اشتراک و تفاوت بین شرکت سهامی خاص و سهامی عام
در ابتدا میخواهیم در مورد وجه اشتراک شرکت سهامی خاص و سهامی عام صحبت کنیم :
جدول مطالب - دسترسی سریع
شرکت های سهامی از جمله شرکت های تجاری هستند که مطابق با قانون تجارت، شخصیت حقوقی دارند. شرکت های سهامی به دو دسته کلی شرکت های سهامی خاص و شرکت های سهامی عام تقسیم می شوند. در حقوق ایران مقررات مربوط به تاسیس، ثبت، اداره و انحلال شرکت های سهامی عام و خاص در لایحه اصلاح موادی از قانون تجارت، مصوب سال ۱۳۴۷ گردیده است.
وجه اشتراک اصلی بین شرکت های سهامی عام با سهامی خاص در این است که سرمایه شرکت در هر دو نوع این شرکت ها از قسمت هایی دارای ارزش یکسان با نام «سهم»، تشکیل می گردد. وجه اشتراک مهم دیگر بین شرکت های سهامی عام و خاص نیز این است که در هر دو نوع این شرکت ها، نهایت مسئولیت مالی که ممکن است سهامداران متحمل شوند، به اندازه مقدار سهمی است که خریداری کرده اند. در واقع بر خلاف شرکت های تضامنی، در شرکت های سهامی شرکای شرکت ملزم به پرداخت دیون شرکت به بستانکاران را ندارند. در حالی که در شرکت های تضامنی، ممکن است شرکای ضامن مسئولیت پرداخت دیون شرکت را بر دوش کشند.
(شرکت های سهامی عام و خاص.)
مهمترین تفاوت بین شرکت سهامی عام و خاص
اصلی ترین تفاوت بین شرکت سهامی عام و خاص نیز در نحوه تامین سرمایه شرکت می باشد. در شرکت سهامی عام بخشی از سرمایه اولیه شرکت توسط تاسیس کنندگان آن تامین می شود. باقی مانده سرمایه اولیه، در شرکت های سهامی عام با فروش سهام به عوام تامین می شود. این در حالی است که در شرکت های سهامی خاص، تمام سرمایه اولیه شرکت می بایست توسط موسسین تامین شود.
بر اساس همین تفاوت بین شرکت سهامی عام و خاص ، شیوه تاسیس، نحوه اداره، انتقال سهام و انحلال این دو نوع شرکت سهامی با یکدیگر متفاوت است. در ادامه این نوشتار ضمن بررسی مهمترین تفاوت بین شرکت سهامی عام و خاص، تفاوت های عملی در نحوه تشکیل شرکت های سهامی گوناگون را مورد بررسی قرار خواهیم داد.
(اداره شرکت)
تفاوت بین شرکت سهامی عام و خاص در شیوه تامین سرمایه
همانطور که اشاره شد مطابق با لایحه اصلاح موادی از قانون تجارت مصوب ۱۳۴۷، تمام سرمایه اولیه شرکت های سهامی خاص که در طرح اساسنامه درج می شود، می بایست در حساب مجزایی به نام شرکت تامین شود. اما برای تاسیس شرکت های سهامی عام، موسسین تنها ملزم به تامین سی و پنج درصد از مبلغ سرمایه اولیه شرکت می باشند.
از نظر نام شرکت، تفاوت بین شرکت سهامی عام و خاص این است که در شرکت های سهامی عام، عبارت «سهامی عام» و در شرکت سهامی خاص عبارت «سهامی خاص»، باید بلافاصله پس از نام شرکت آورده شود. یک تفاوت مهم دیگر بین شرکت های سهامی خاص و عام از نظر شیوه انتقال سهام است. به شرحی که برای انتقال سهام شرکت های سهامی عام، نیاز به موافقت یا اجازه مجمع عمومی، هیات مدیره یا مرجع دیگری نیست. در حالی که مطابق با قانون تجارت، انتقال سهامی شرکت های سهامی خاص منوط به موافقت اعضای هیات مدیره می باشد.
(شرکت های سهامی.)
برخی از دیگر تفاوت های قانونی بین شرکت های سهامی عام و خاص
علاوه بر موارد مهم بالا، برخی از دیگر تفاوت های قانونی بین شرکت های سهامی عام و خاص به شرح زیر است:
- تفاوت از نظر تعداد موسسین و اعضای هیات مدیره شرکت؛ برای تاسیس شرکت سهامی خاص حضور سه نفر به عنوان موسسین شرکت کافی است. در حالی که برای تشکیل شرکت های سهامی عام حداقل می بایست پنج نفر اعضای هیات مدیره حضور داشته باشند.
- تفاوت در حداقل سرمایه؛ مطابق با لایحه اصلاح موادی از قانون تجارت، حداقل سرمایه اولیه مورد نیاز برای تاسیس شرکت های سهامی عام از حداقل سرمایه مورد نیاز برای تاسیس شرکت های سهامی خاص بیشتر است.
- تفاوت از نظر عرضه در بازار سرمایه؛ یک تفاوت بین شرکت سهامی عام و خاص، در مورد شیوه عرضه سهام این شرکت ها در بازار سرمایه می باشد. مطابق با قانون سهام شرکت های سهامی عام قابل عرضه شدن در بازار سرمایه و بورس را دارند. اما در مورد شرکت های سهامی خاص با توجه به این که انتقال سهام در این شرکت ها منوط به موافقت سایر سهامداران می باشد، بنابراین قابلیت عرضه در بازار بورس یا سایر بازارهای سرمایه را ندارند.
- تفاوت در شیوه انحلال؛ در مورد شیوه انحلال عمدی و غیر عمدی شرکت نیز تفاوت هایی بین شرکت های سهامی خاص و عام وجود دارد. انحلال عمدی شرکت سهامی عام می بایست با تصمیم سه چهارم اعضای مجمع عمومی فوق العاده شرکت باشد.
همچنین برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید مشاوره رایگان در واتساپ بگیرید.