هر آنچه که باید در مورد ثبت اختراع و طرح صنعتی بدانید
ثبت اختراع و طرح صنعتی یکی از موضوعاتی است که این روزها به دغدغه کسانی تبدیل شده که میخواهند صاحب کسبوکار خود شوند. این افراد با توجه به سختیهایی که برای ساخت یک ایده و پیادهسازی آن میکشند، هیچ علاقهای ندارند که توسط یک سری کپیکار سودجو، تلاششان در صفر ضرب شود.از این رو اگر شما هم در دسته این افراد قرار دارید، در این مقاله با ما همراه باشید. زیرا قصد داریم تا شما را با مراحل ثبت طرح صنعتی، اختراع و شرکت آشنا کنیم. همچنین
یک تعریف کلی از ثبت اختراع و طرح صنعتی
ثبت اختراع مربوط به ساخت و ایجاد وسیلهای نوآورانه و کاملا جدید میشود که در آن، صاحب ایده، با استفاده از یک تکنیک هوشمندانه و سریع، به پاسخگویی یکی از نیازهای مهم بشر میپردازد.
در واقع با وجود اختراعاتی که در طول تاریخ با آنها مواجه بودید، قطعا متوجه شدهاید که دستگاههایی که اختراع میشوند، میتوانند روند زندگی انسانها را سادهتر کرده و از هدررفتن انرژی، جلوگیری کنند.
این در حالی است که طرح صنعتی، مجموعهای از نقاط، خطوط، رنگها و اشکالی است که کنار هم قرارگرفتن آنها، باعث خلق فرآوردههای صنعتی و ساخت صنایع مختلف خواهد شد.
به بیان دیگر، کسی که ثبت اختراع میکند، مشغول به حل مشکلات فنی محصول و دستگاه میشود، اما طراحان صنعتی کسانی هستند که تمرکزشان را روی نحوه ارائه وسیله خلقشده، معطوف میکنند.
مراحل ثبت اختراع و طرح صنعتی به چه صورتی است؟
اگر بخواهیم در رابطه با مراحل ثبت اختراع ۱۴۰۲ صحبت کنیم، باید بگوییم که طیکردن تکتک این مرحلهها، نیاز به آمادهسازی مدارک مورد نیاز، توصیف و شرح اختراع و در نهایت اقدام از طریق پورتال اداره کل مالکیت صنعتی دارد که در ادامه همه آنها را بهصورت کلی طبقهبندی کردهایم.
معرفی مراحل ثبت اختراع در ایران
کسانی که بهدنبال ثبت اختراع در ایران هستند، باید مراحلی که در ادامه آوردهایم را طی کنند:
- اختراع خود را توصیف کنید.
- ادعاهای اختراعتان را تعریف کنید.
- بهصورت خلاصه، اختراع را توصیف کنید.
- راهنامه پیادهسازی ایدهتان را بنویسید.
- مدارک ثبت هویتتان را بهعنوان مخترع، آماده کنید.
- برای درخواست کتبی مبنی بر عدم ذکر اسم مخترع اقدام کنید.
- دارک مربوط به حق تقدم را برای تسلیم اظهارنامه آماده کنید.
- رسید مربوط به پرداخت هزینههای قانونی را تحویل دهید.
- مدارک نمایندگی قانونی را بههمراه داشته باشید.
هزینه ثبت اختراع چقدر است؟
در مبحث مربوط به ثبت اختراع و طرح صنعتی، امکان ندارد که با موضوع هزینه مواجه نشوید. ازاینرو باید بگوییم که هزینه ثبت اختراع، طبق تعرفه ۱۴۰۲، بستگی به تعداد سالهای ثبت دارد که هر یک از آنها، عبارتاند از:
- سال یک تا ۵: هـر سـال معـادل ۱۰۰.۰۰ تومان
- سال ۶ تا ۱۰: هر سال معادل ۲۰۰.۰۰ تومان
- سال ۱۱ تا ۱۵: هر سال معادل ۳۰۰.۰۰ تومان
- سال ۱۶ تا ۲۰: هر سال معادل ۴۰۰.۰۰ تومان
معرفی مراحل ثبت طرح صنعتی ۱۴۰۲
برای ثبت طرح صنعتی در سال ۱۴۰۲، یکسری موارد قانونی در نظر گرفته شده که همه آنها را در قالب یک لیست، منتشر کردهایم:
- برای ثبت اختراع و طرح صنعتی، ابتدا ماده قانونی مربوط به آنها را مطالعه کنید.
- بعد از آن، نوبت به ثبتنام در وبگاه مرکز مالکیت معنوی میرسد.
- در این مرحله، شخص حقیقی یا حقوقی، باید مدارک پیوست اظهارنامه را آماده کند.
- در نهایت فرد مجبور به طیکردن مراحل ثبت طرح صنعتی و اقدامات مرتبط با آن خواهد شد.
هزینه ثبت طرح صنعتی چقدر است؟
باید بگوییم که این هزینه، از طریق سامانه مرکز مالکیت معنوی پرداخت میشود و قیمت ثبت با تمدید تفاوتهایی دارد که از عبارتاند از:
- هزینه حق ثبت اظهارنامه برای اشخاص حقیقی، ۵ هزار و برای اشخاص حقوقی ۱۵۰۰۰ هزار تومان است.
- همچنین هزینه حق ثبت تمدید طرح برای اشخاص حقیقی، ۹۰ هزار تومان و برای اشخاص حقوقی ۲ میلیون و ۷۰۰ هزار تومان، در نظر گرفته شده است.
ثبت شرکت چه تفاوتی با ثبت اختراع و طرح صنعتی دارد؟
برای ثبت شرکت در ایران، ابتدا باید نوع شرکت و فعالیتهای آن را مشخص کنید. بعد از آن نوبت به انتخاب شریکان و سهامداران میرسد. این اقدام بعد از تعیین مقدار سرمایه سهامداران به مرحله بعد یعنی انتخاب نام و انتخاب سمت اعضای هیئت مدیره تغییر میکند.
دقت داشته باشید که در پروسه ثبت شرکت، نیاز به تهیه امضا و یکسری مدارک مهم وجود دارد که همه آنها بعد از پرداخت روزنامه کثیرالانتشار و پرداخت روزنامه رسمی تکمیل خواهند شد.
البته، ذکر این نکته اهمیت دارد که در فرآیند ثبت شرکت، نیاز به امضا الکترونیک، ثبتنام در ثنا و اخذ مجوز نیز وجود دارد که تمام این مراحل از طریق وکلا و کارشناسان انجام خواهند شد.
منظور از ثبت تغییرات شرکت چیست؟
گاهی پیش میآید که یک کسبوکار در حین ساخت هویت خود، نیاز به ثبت تغییرات شرکت داشته باشد. به همین علت اجازه دهید تا خیالتان را از بابت مقدوربودن این موضوع راحت کنیم. در واقع هر فرد که بخواهد به ثبت تغییرات شرکت خود بپردازد، میتواند با طیکردن چند مرحله، به هدفی که دارد، برسد.
آیا ثبت برند، مشابه ثبت شرکت است؟
زمانی که صحبت از ثبت اختراع و طرح صنعتی بهمیان میآید، امکان ندارد که با موضوعاتی مثل ثبت برند و شرکت مواجه نشویم. به همین دلیل باید بگوییم که ثبت شرکت، یعنی گرفتن مجوز برای انجامدادن فعالیتهای تجاری.
این در حالی است که ثبت برند، این است که قصد معرفی یک محصول یا خدمت خاص را به مشتریها داشته باشد که مراحل ثبت یک برند، شامل مواردی است که در ادامه لیست کردهایم:
- ابتدا در در روزنامه رسمی، آگهی ثبت برند را چاپ کنید.
- بعد از آن به سامانه مالکیت معنوی شهر موردنظر مراجعه کنید.
- این مرحله مربوط به پیگیری و پرداخت هزینه حق ثبت میشود.
- بعد از آن باید هزینه روزنامه رسمی را پرداخت کنید.
- در نهایت، کار با آمادهسازی مدارک و تحویل آنها به پایان میرسد.
جمع بندی
ثبت اختراع و طرح صنعتی، همچنین ثبت شرکت و برند از موضوعاتی هستند که دغدغه افراد زیادی محسوب میشوند. به همین علت در این مقاله شما را با فرآیند پیادهسازی هر یک آشنا کردیم و اطلاعات مدارکی که برای هر کدام از آنها نیاز دارید را، در اختیارتان گذاشتیم.
همچنین برای ثبت برند میتوانید صفحه مربوطه را بخوانید.برای اطلاعات بیشتر میتوانید مشاوره رایگان در واتساپ بگیرید.